Dilluns, 26 de febrer del 2018

Llibres

Fill meu germana meva

13 de febrer de 2018 - Associació Àkan

 

Llibres

 

En el petit treball que fem, el centre són les persones, aquestes persones que intenten recuperar l'esperança en la vida i en el futur, per això ens fa falta, o és bo, poder-se endinsar de primera mà, quan no es poden fer viatges als països d'origen, en els llibres que ens expliquen què hi ha rere aquests homes i dones que hi ha a les classes o que ens demanen ajuda en aspectes ben diversos.

 

Sovint aquest hivern hem parlat amb hondurenys, i ens han explicat les causes que els han dut a immigrar, llavors, sempre surt el nom dels Estats Units i els familiars, amics, veïns, que hi viuen, i algú explica com han fet el camí, majoritàriament homes, de vegades alguna dona també. Històries molt, molt dures, que demanen ser transmeses, perquè el dolor de tanta gent no caigui en l'oblit. Va ser aquest motiu el que ens va portar a llegir "Los migrantes que no importan" d'Óscar Martínez,  que explica el camí dels centreamericans indocumentats a Mèxic. Migrants d'El Salvador, Honduras, Guatemala, Nicaragua, que fugen de la misèria i de la violència dels seus països i es troben que a Mèxic són assaltats, segrestats, violats, per grups d'assaltants, davant molts silencis còmplices. Un infern.  El llibre posa literalment la pell de gallina, què no serà viure-ho?

 

Des de fa uns anys ens hem interessat fortament per la religió yazidita, hem seguit el seu camí com a minoria religiosa a l'Iraq i hi hem patit, valorem molt la preservació de les petites identitats, les petites comunitats, per això vam veure amb horror també com l'Estat Islàmic apuntava cap als integrants d'aquesta religió. Llegir la història de la Nadia Murad, "Jo seré l'última" és un camí dur pel sofriment. Passem d'una vida rural bona i maca, amb els seus temps i les seves celebracions, una vida molt senzilla, en un lloc remot, a la brutalitat d'un genocidi. Nadia va ser segrestada amb milers de noies i nenes, a ella la van vendre com a esclava sexual. Torturada i violada, fins que un dia va poder escapar. En la massacre que van patir van executar sis dels seus germans i la seva mare. Tot un món arrasat per sempre. Avui viu a Alemanya i col·labora amb l'organització Yazda, que defensa els drets de la comunitat a la qual pertany, ha explicat la situació que van viure en molts de llocs, i ha estat proposada per al Premi Nobel de la Pau. La valentia de la Nadia, un reflex de tantes dones anònimes amb qui hem pogut compartir la vida i ajudar en un tram del seu camí, i que ens han fet néixer de nou en les experiències que ens han explicat.

 

I ara, just quan escrivim aquestes ratlles, moguts per la nostra relació amb nois procedents, aquests últims anys, de Mali, que van haver de sortir del país a causa dels conflictes violents, ens endinsem, de la mà d'Ismael Diadé, en el "Diario de un bibliotecario de Tombuctú", on explica, com a bibliotecari la seva lluita per salvar dels estralls de la guerra els manuscrits del Fons Kati. I com que utilitza paraules tan belles que subscriuríem, les recopilem. A la introducció, en una carta a l'arquebisbe Desmond Tutu diu: " ... yo he querido hacer de esta Biblioteca un puente entre culturas y pueblos. El Fondo Kati es un puente hoy en día, pero hay que construir más, aunque el puente más duradero es el de nuestro amor y nuestras oraciones. " 

 

Llegim per conèixer i per poder tractar amb més encert les persones que passen per la nostra associació, també llegim per un sentiment de companyia, que no se sentin sols, mai més, aquells que tant han hagut de patir en les seves vides, les paraules, les lletres, fan possible el miracle que visquin per sempre més en el cor de molta gent, i ben segur tota l'estimació que sentim per ells els arriba d'alguna manera i fa més bona la seva vida, la nostra, de bell antuvi, ben segur que sí.

 

M.Lluïsa Geronès Estrada

 

Encara no hi ha cap comentari

 


E44jy Entra el codi que veus a la imatge de l'esquerra:

SOBRE AQUEST BLOG

El Blog d'Àkan explica les vivències que es produeixen a l'Associació així com altres reflexions sobre immigració i altres qüestions.

CERCA AL BLOG


CATEGORIES


ARXIUS


 

Si t'ha agradat aquest blog no et perdis: Àkan - Associació de Suport i Acollida d'Immigrants
 
 
 
Disseny web