Divendres, 26 de gener del 2018

Gener 2018

Fill meu germana meva

Gener de 2018

 

Des de fa temps, anem tenint a les classes alumnes que són menors no acompanyats arribats a Catalunya i que estan en algun centre de Girona. Malgrat les dificultats d'atendre nois que han patit  dures experiències, n'estem molt contents de poder-ho fer i voldríem subratllar la dedicació de les persones que en els diferents centres  els atenen. Ahir mateix vam donar entrada de forma reflexiva i pausada a un altre grup, amb l'educador vam poder parlar amb els nois, que vam veure molt joves.  Mirant les cares penses que encara haurien d'estar jugant i et fa mal a l'ànima que la vida els hagi estat tan difícil, que hagin hagut d'emprendre aquests camins per arribar fins aquí o fins on vulguin anar, et preguntes com s'adaptaran a viure d'aquesta nova manera després dels últims mesos o anys passats. A Alemanya hi han demanat asil, durant els tres últims anys, 70.000 nois com ells, uns 31.000 han passat a ser acollits per l'estat. Com a menors tenen garantits alguns drets, no se'ls pot expulsar o no regeix per a ells el reglament de Dublin, per tant, no estan lligats, com els altres demandants d'asil, al primer país on van arribar.

La qüestió de fons és com avaluar l'edat d'aquests nois i, depèn del país, es fan diferents procediments, si no queda clara. A Bèlgica, per exemple, els fan radiografia de les mans, de les dents i de la clavícula. Difícils camins en una adolescència ja de per si complexa, també aadmirable treball dels educadors.

 

Aquests dies de Nadal encara ens arribaven notícies de l'illa de Lesbos, concretament del camp de Mòria, un camp amb 2.300 places on hi habiten 6.200 persones. Procedeixen de Síria, Afganistan, Iraq, Congo, Guinea... Viuen en tendes, de vegades 4 famílies en una tenda, només tenen aigua corrent 2 o 3 hores al dia, aigua freda per rentar-se,  lavabos  desbordats... Per tant, convivències difícils, amb molts nens que han de viure uns mesos en un entorn horrible, de violència, males condicions de vida... Temps preciós de la infantesa mentre s'espera l'hora de trobar una plaça en els altres dos centres "més humans" de l'illa.  Només per recordar, fins al 16 de gener havien arribat a l'estat espanyol 461 persones, 18 persones més havien mort, a Itàlia, 841 van arribar, morts, 176 i a Grècia 614, no s'han registrat persones mortes.

 

Pàgines d'aquest món. Ahir parlàvem a classe, en animada conversa, del bullying . Sobretot les dones, tan certeres en les seves opinions, en les seves experiències, els homes, tots de països diferents, escoltaven una mica amb els ulls molt oberts, amb un cert pudor, com elles explicaven el que era un mal tractador i quines víctimes busca, i la seva lluita sobretot per enfortir el caràcter dels fills perquè no haguessin de patir aquestes experiències. Eren colpidores les seves paraules. Quan després van arribar aquell estol de menors que les va succeir, un es preguntava, quants d'ells deuen haver patit una situació de mal tracte, i en els seus ulls, alguns, inquiets, d'altres, sol·lícits, d'altres, perduts, es feien realitat aquells versos de la Joana Raspall:

 

Enllà del meu redós

m'esperen les estances d'un món desconegut.

Les ompliré de mi?

Em negaré en elles?

Als ulls, un trist fanal

els pot semblar una aurora

quan fugen de la nit.

Però fugint del dia, és bella la negror

que abriga i que defensa.

 

M. Lluïsa Geronès Estrada

 

Encara no hi ha cap comentari

 


gBxTg Entra el codi que veus a la imatge de l'esquerra:

SOBRE AQUEST BLOG

El Blog d'Àkan explica les vivències que es produeixen a l'Associació així com altres reflexions sobre immigració i altres qüestions.

CERCA AL BLOG


CATEGORIES


ARXIUS


 

Si t'ha agradat aquest blog no et perdis: Àkan - Associació de Suport i Acollida d'Immigrants
 
 
 
Disseny web